Fokker Zonnestroom
Zonnepanelen»cellen en panelen

Cellen en panelen

Een zonnecel is een plaatje halfgeleidermateriaal dat de energie van zonlicht omzet in elektrische energie. Onder inwerking van licht ontstaat er in de zonnecel een spanningsverschil tussen de bovenkant van de cel (daar waar het licht op valt) en de onderkant. De bovenkant is voorzien van elektrische contacten, vaak in de vorm van lijntjes of punten om zo min mogelijk licht tegen te houden en de onderkant is vaak over het hele celoppervlak voorzien van een elektrisch contact. Tussen de beide contacten wordt de elektrische stroom afgenomen.
zonnecel

Voor het halfgeleidermateriaal wordt onder andere gebruik gemaakt van silicium (kristallijn) en koper-indium-selenium (dunne film)

Kristallijnen zonnecellen worden op een zonnepaneel in serie geschakeld. Eén cel geeft ongeveer 0,6 Volt spanning. Op een standaard zonnepaneel zijn 60 cellen van 156x156 mm in serie geschakeld. Tien lang, zes breed. Daarom zijn deze zonnepanelen alle ongeveer 1,0 bij 1,70 meter en leveren een spanning van ongeveer 36 Volt. Monokristallijnen zonnecellen worden gezaagd en kunnen een mooie zwarte kleur hebben, polykristallijnen zonnecellen worden gegoten en hebben een blauwige uitstraling.

Bij dunne film zonnepanelen worden de verschillende lagen opgedampt waarna deze met een laser in stroken worden "geknipt". De lagen zijn hierdoor extreem dun en de productiemethode kost veel minder energie en veel minder materiaal. Als grote voordeel komt daar nog bij dat het uiterlijk strak egaal zwart is. Prijstechnisch kunnen de dunne film panelen niet op tegen de kristallijnen zonnecellen, deze worden de laatste jaren dan ook niet meer door Fokker Zonnestroom geleverd.

Bij de meete zonnepanelen worden de zonnecellen tussen een kunststof achterzijde en een voorzijde van glas geklemd en onder druk en temperatuur gelamineerd. Dit laminaat wordt vervolgens in een aluminium frame geplaatst dat al dan niet zwart gecoat is. Aan de achterzijde van het paneel bevindt zich een aansluit box (junction box) waaruit de bedrading steekt met aangegoten stekers waarmee het paneel wordt aangesloten.

De laatste jaren is de opbrengst van een zonnepaneel door verschillende technieken aanmerkelijk verhoogd. Zo is de achterzijde tegenwoordig een soort spiegel die het licht dat door de zonnecel heen schijnt nog een keer terugspiegelt en dan nogmaals voor wat extra stroomopwek zorgt (PERC). Ook zijn de de meeste zonnecellen nu gehalveerd, zodat de interne weerstand verminderd wordt (Half Cut). Verder wordt er nog steeds aan de glaslaag geknutseld om zoveel mogelijk licht op de zonnecel te krijgen.


>lees meer over temperatuur en oriënatie

Fokker Zonnestroom
T +31 (0)78 6 207 210
M  mailadres
>  adresgegevens